15 Temmuz 2009 Çarşamba

Patates Poğaçası

Eski maillerimi kontrol ederken, bir cok eski gönderime rastladim, bilgisayarimizin eski oldugu dönmede sIk sIk format yedigi icin icersinde ki tariflerimi fotolariyla birlikte maillerime yollamisim, iyiki de silmemisim, simdi buraya ekleme sansim olmayacakmis yoksa..

Ben bu pogacayi cok seviyorum, ama arkadasim gibi güzel tutturamiyorum, ama yinede halen umutluyum bende arkadasim kadar puf puf kabaricak kadar güzel yapacagim, benimkiler fazla kabarmiyorlar nedense..


Patates Poğaçası

Malzemeler;
2 su bardagi ilik su veya süt
1 su bardagi siviyag
1 paket kabartma tozu
1 adet pakmaya
1 tatli kasigi toz seker
2 tatli kasigi tuz
Alabildigince un
3-4 adet haslanmis patates
1 su bardagi rendelenmis kasar peyniri

Yapilisi;

Derin bir hamur yogurma kabina, maya, seker ve ilik su yada süt konur ve kabarmaya birakilir..
Sivi kabardiginda sirasiyla, siviyag, kabartma tozu, tuz ve alabildigince un ilave edilir ve yogrulur..
Hamur kabarmaya birakilir, bir miktar kabardiktan sonra icersine rendelenen patatesler ilave edilir ve tekrar yogrulup kabarmaya birakilir..
Kabaran hamurumuzdan mandalina büyüklügünde parcalar koparilir, elde yuvarlanir ve yagli kagit serilmis tepsiye dizilir..
Üzerine rendelenmis kasarlar serpilir ve 180° derece isili firinda kasarlar pembelesinceye kadar pisirilir..

Not; ben bu pogacalari sicak sicak seviyorum, özelliklede kahvaltida cok güzel gidiyor..


Afiyet Olsun..

12 Temmuz 2009 Pazar

Kömbe

Sanirim ismi böyle yaziliyordu tam emin degilim acikcasi..
Bu kömbeyi taaa 2006 da yapmisim ve fotosunu cekmisim, fotograf makinasinin yedek kartinda bakayim dedim ve o zaman gördüm..
Hatta ablamlar bana geliceklerdi ve onlara yapmistim hic unutmuyorum..

Gecenin bu saatinde üsenmedim ve yükledim fotosunu pc ye, "dur bide blog sayfama yükleyeyim" dedim ve gecenin 12 sinde burada tarfi eklemeye calisiyorum.. ;))
Iste gece gece üsenmeden ekledigim kömbe ve canimin cekmesini saglayan tarifi, firinim olaydida yarin yapaydim... :((

Kömbe
Malzemeler;
Hamur malzemeleri
1 küp maya
750 gr, un
1 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
Yogurmak icin ilik su
Ic malzemeleri;
500 gr kiyma
1 bas sogan
2 adet sivri biber
2 adet domates
100 gr tereyag
1 cay bardagi sivi yag
tuz, karabiber, kirmizi biber
dilerseniz bir kasik domates salcasi
Üzeri icin;
2 yumurtanin sarisi
Yapilisi;
Unun ortasi derin bir kapta havuz seklinde acilir, maya elde ufalanir ve seker ilave edilerek undan havuzumuzun ortasina konur, ilik suyla maya eritilir, tuz da ilave edildikten sonra havuzun kenarlarindan ice dogru alarak yavas yavas yogrulmaya baslanir, ele yapismayacak özlü bir hamur elde edilir ve kabarmasi icin bir kenara konur..
Diger tarafta ic malzemesi hazirlanir, soganlar yemeklik dogranir, tavaya biraz siviyag ilave edilir ve kavrulmaya baslanir.. Sirasiyla, kiyma biberler, domatesler, tuz ve baharatlarida ilave edildikten sonra biraz daha kavrulup bir kenara alinir sogumasi icin..
Hamur kabarinca, ikiye arilir ve masanin üzerinde dikdörtgen seklinde ilk parca acilir, ortasina erittigimiz tereyag ve siviyag karisimi dökülür ve hamurum her tarafina yayilmasi saglanir.. Sonrada zarf seklinde kapatilir, diger hamurada ayni islem uygulanir ve 10 dakika daha kabarmaya birakilir..
Dikdörtgen firin tepsisine yagli kagit konur ve ilk hamur parcamiz tepsimizin boyutunda acilir, tepsiye yerlestirilir ve kiymali harc, hamurun üzerine yayilir, diger hamurda ayni sekilde acilir ve harcin üzerine yayilir, keskin bir bicak yardimiyla hamur kareler halinde kesilir, üzerine yumurta sarisi sürülür ve 180°- 200° derece firinda alti ve üzeri kizarana kadar pisirilir, dilenirse tursunun yaninda servis yapilir..
Afiyet Olsun..



10 Temmuz 2009 Cuma

Dokunsalar Ağlayacağım

Sabah uyandığımdan beridir içimde bir hüzün, ağladım ağlayacağım ama boğazımda düğümleniyor cümleler..

Sebebsiz mi bilmiyorum, ufak tahminlerde bulunmaya çalışıyorum..
Gözyaşlarımın süzülmesini istedikçe, bu şekilde rahatlayacığımı düşündükçe içime akıyor gözyaşlarım..

Midemde bir düğüm, bir ağrı, patlıyacakmışım gibi hissediyorum..
Kelimelerim yine düğümlendi gerisini getiremiyorum............................

9 Temmuz 2009 Perşembe

Bulgur Pilavi ve Sogan Yahnisi

Bulgur pilavini ve sogan yahnisini bir arada cok severim, bugün ki mönümüzdede her ikisi bulunmaktaydi, sogan yahnisi azcik aci olursa ve cibrisa otuyla pisirilirse tadindan yenmez, bende su an icin cibrisa olmadigindan dolayi nane ile ayni tadi vermeye calistim, acilik konusundada oglum fazla aci yiyemedigi icin pul biberle destekledim..

Yemek konusunda oglumdan cekmiyorum kocisimden cektigim kadar, oglum anasina cekmis her buldugunu yiyiyor, özelliklede sulu yemek hastasi annesi gibi, sulu yemege ekmek bandurmadik mi ana ogul doydugumuzu hissetmiyoruz.. :))


Bulgur pilavini bilmeyen yoktur sanirim.. Geleneksel yemegimizden biridir, yahnilerle ve kebaplarla en güzel giden pilav, bulgur pilavini yogurtla cok severim, yada yaninda cacik

varsa hic hayir diyemem:)))



Bulgur Pilavi



Malzemeler;

2 su bardagi bulgur
2 domates
2 tane biber
1 tatli kasigi salca
1 bas sogan
1 tane et suyu tableti
misirözü yagi
kirmizi biber
karabiber
tuz


Yapilisi;

Sogan yemeklik dogranir, tencereye misirözü yagi konup bir miktar kizdirilir, soganlar ilave edilip hafifce öldürülür, daha sonra dogranmis biber ilave edilir ve bir miktar daha kavrulur, rendeledigimiz domatesler ve salcada ilave edildir ve hafifce kavrulur, ardindandan ayiklayip yikadigimiz pilavlik bulgular ilave edilir ve 5-10 dakika kavrulur..
2 su bardagi ilik su ilave edilir ve baharatlarida konduktan sonra etsuyu tabletleri ilave edilip biraz karistirildiktan sonra tencerenin kapagi kapanir ve kisik ateste bulgurlar suyu cekene kadar pisirilir... Ben tipki pirinc pilavinda oldugu gibi demleme yöntemini kullaniyorum böylece icini cok daha güzel cekiyor..

Bulgular icini cektikten sonra cacik veya yogurtla servis edilir..

Afiyet Olsun..

Sogan Yahnisi


Malzemeler;
5 veya 6 tane iri sogan
1 yemek kasigi salca
karabiber
kirmizi biber
cibrisa veya nane (kekikte olur)
tuz
1 su bardagi kadar su
misirözü yag
Yapilisi;
Soganlar halka halka dogranir, ve tek tek icleri birbirinden ayrilir..
Tencereye misir özü yagi konur ve hafif kizdirdiktan sonra dogradiginiz soganlar ilave edilir..
Soganlar kisik ateste kavrulur, soganlar öldükten sonra salca ilave edilir..
Salcaylada bir miktar kavurduktan sonra baharatlari ilave edilir tuzuda eklendikten sonra suyu ilave edilir ve 10-15 dakika kaynatilir..
Dipnot; suyunu az koymamin sebebi sos gibi olmasi icin yani o kivamda olunca et yemeklerinin yanindada muhtesem bir garnitür olarak servis edilebiliyor, birde ocaktan indirmeden önce icine bir miktar tereyagi katabilirsiniz.. Harika bir lezzeti oluyor o zaman..
Afiyet Olsun..

Yeni Tema`m


Farkında mısınız bilmiyorum ama günlerdir bir tema kurmaya karar veremedim..

3 blog sayfamla aynı derecede uğraştım ve hangi temayı kursam diye karar verememekten, tema geçit töreni gibi oldu bloglarım, kurduğum temalar ya isme uymuyordu, yada uygun isme göre blog sayfamın adını değiştiriyordum..


Ama sonunda bu blogumun temasınında da, adında da karar kılabildim (inşallah bir daha değiştirmem) artık yola bu tema ve blog ismiyle devam edeceğim..


Türkiye`ye döndüğümüzde belki ilgilenemem diye, bir taraftanda blog sayfalarımı düzenlemeye çalışıyorum, bu blog sayfam içime yattı o yüzden artık bu isim ve temayla yola devam ediyorum... ;))

8 Temmuz 2009 Çarşamba

Tencere`de Fincan Kek


Malum mutfagimi sattigimi sagir sultan duydu, ama yemek yemeden ve yapmadan olmuyor,
Türkiyede kullanacagim tüm mutfak esyalarimi kartona, eski ve atmayi düsündügüm, bir takim esyalarimida yaptigim minik tezgaha dizdim, birde evsahibem sagolsun tek gözlü elektirikli pisirici verdi onun sayesinde bisiler pisirebiliyorum, tezgah ufak ve kisa oldugu icin oturarak bisiler yapiyorum, o kadar hosuma gidiyor ki sanki cocuklugumda ki gibi evcilik oynuyorum..:))

Bugün canim kek cekti, benim söylememlede esim "aslinda benimde canim kac gündür istiyordu" deyince aklima fincan kek geldi, firin gerektirmeyen malzemesi kolay bulunan bir kek neden olmasin dedim ve hemen yapmaya koyuldum, tarif konusunda kararsizdim cünki ilk kez yapicaktim, metnini duymustum ama hic yapmak firsat olmadi, her hanimin kurtaricisi nete
sarildim, ilk kez denedim cok pratik ve kolaymis, artik canim kek istediginde hep yapacagim kendilerini..:))

ufak bir hatirlatma; keki yapacaginiz zamani esinizin ve cocuklarinizin evde olmadigi bir zamana denk getir, yoksa basindan ayrilmiyorlar ve dinlenmesini bile beklemiyorlar.. :)))

Tencere`de Fincan Kek

Malzemeler;

1 yumurta
1.5 cay bardagi seker
1 cay bardagi süt
2 cay bardagi un
1 corba kasigi kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapilisi;

Tüm malzemeler cirpilir, cay fincanlarinin icersine browni kagitlarindan yerlestirilir (benim kagitlarim güllüydü süslü süslü, fotolarini cekerken güzel görünsünler istedim ama buhardan pek desen kalmamisti :))) kek harci fincanlara konur (benim 7 fincana denk geldi harcim, ve bir kasik kadar artti bende onu bir güzel yedim :)) harc kagitlari asmiyacak derecede paylastirilir fincanlara, yayvan bir tencereye fincanlar yerlestirilir, fincanlarin yarisina gelicek kadar tencereye ilik su konur, önce kapagi kapanmadan bir kere kaynatirilir ve daha sonra bir elbeziyle birlikte kapagi sIkIca kapatilir, alti kisik olarak 20 dakika kaynatilir, (ben hic acip bakamadim cesaret edip) ocagin alti kapanir ve 15 dakika hic kapak acilmadan dinlendirilir kekler..
tencereden cikarilan fincanlar sogumaya birakilir böylece kekler icersinden hic sekli bozulmadan ve kolayca cikabiliyor.. Sonrada afiyetle yenir.. :)))

Afiyet Olsun

5 Temmuz 2009 Pazar

Veda Partisi ve Sahte Künefe

Cok güzel bir cumartesi gecirdik, arkadaslarim bize veda amacli bir mangal partisi yaptilar, cok güzel ve eglenceli bir gün oldu, yemek yedik, tatli yedik, cay ictik, güldük, eglendik, sohbet ettik, hatta ip bile atladik, o kadar cok yorulmusum ki aksam yataga yattigimi hatirlamiyorum desem yeri var.. Iste o güzel günden bir kac kare fotograf..

Dün mutfagimi satin alan bayanda yardimcilariyla birlikte gelip söktü, artik mutfagim yok :( kücük elektrikli bir ocakla yemek yapmayi düsünüyorum, 20 gün kadar göcebe hayati yasayacagiz, cuma günü son kez firinimda bisey pisirdim, mangal partisi icin sahte künefe yaptim.. Aslinda kadayif tatlisi ama ben sahte künefe diyorum.. :))

Tarifine gelince..

Sahte Künefe

Malzemeler;

500 gr. yas kadayif
150-200 gr kadar ceviz
1 paket tereyag (250 gr.)

Serbeti icin;

1.5 litre su
1 kilo seker
1 kac damla limon suyu

Yapilisi;

Kadayiflar tel tel ayrilir erimis tereyagi üzerine dökülür ve iyice yedirilir kadayifa..
Sectiginiz bir tepsiye (ben dikdörtgen borcama yapmistim) bir miktar yaglanan kadayiftan yayilir ve bastira bastira yüzeye yerlestirilir, ortasina kiyilmis ceviz iclerini yayilir, kalan kaydiflarda ayni sekilde cevizlerin üzeri örtülücek sekilde bastirarak yerlestirilir..
diger tarafta serbet hazirlanir, 1.5 kilo suya 1 kilo seker konur ve kaynatilir, iyice özlesince bir kac damla limon damlatilir, bir miktar daha kaynatildiktan sonra ocaktan alinir..
180° isitilmis firina kadayiflar konur ve 45 dakika alti ve üstü kizarana kadar pisirilir..
serbet ilinmis olucaktir tatlinin pisme süresi icersinde, tatli firindan ciktigi gibi kesilir ve serbet üzerine dökülür..

Afiyet Olsun..

2 Temmuz 2009 Perşembe

Badem Ezmesi ve Mutfagim

Dün onca isimin arasinda canim nerden aklima geldiyse badem ezmesi cekti, cumartesi günü mutfagima veda edecegim icin (kesin dönüs dolayisiyla sattim mutfagimi) dolaplarimda ki yarim olan herseyi pisirmeye veya degerlendirmeye calisiyorum, bademleri görünce badem ezmesi yapabilirim dedim ve hemen porf.d. googleden (arkadasla herseyi bildigi icin bu adi kendisine layik gördük) badem ezmesi tarifi arattim, dün cok yorgun olunca vazgectim, ama bugün üsenmiyecegim dedim ve yaptim, sonuc basarili oldu ama acele tarafndan yaptigim icin tarifte belirttigi gibi serbetini cirpinca beyaz bir madde elde ettim ama cok acele oldugu icin icinde pütür sekilde kaldi, hep kocisimin yüzünden oldu :((



Tarifini http://mutevazilezzetler.com/ sitesinden aldim aynen aktariyorum tarifinide..
1 Su bardağı iç badem
1,5 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı su
Yarım çay kaşığı limon suyu
# Bademler kaynar suda 5 - 10 dakika kaynatılır, bu şekilde iç kabukları yumuşar ve çabuk soyulması sağlanır.
# Soyulan bademler dövülerek ya da robottan geçirilerek un haline getirilir.
# Diğer taraftan emaye ya da çelik bir tencereye toz şeker ve su konur, orta ateşli ocağa yerleştirilir, şeker eriyene kadar karıştırılır, kaynayınca ocak kısılır, katılaşana kadar ara sıra karıştırılır.
# Koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.
# Kıvama geldiğini anlamak için, su dolu bardağa 1 - 2 damla damlatılır, suyun içerisinde dağılmıyorsa olmuş demektir.
# Ocaktan alınır, üzerine bir kaç damla soğuk su serpilir biraz ılıyınca, tahta kaşıkla çarparak beyazlatılır.
# Beyazlatılmış şerbetin üzerine un haline getirilmiş iç badem eklenir, yoğurulur, cevizden küçük parçalar alınır, yuvarlanarak şekil verilir.
# Düz bir şekerliğe dizilerek ikram edilir.
Not: Bu metotla antep fıstığı, ceviz, fındık ezmeleri de hazırlanabilir.


Afiyet olsun

Ve Mutfagim..
Yukarida ki yazimdada yazdigim gibi, kesin dönüs dolayisiyla mutfagimi satmak durumda kaldim, bu fotograflarida nette satisa sunarken tanitmak amacli cekmistim, mutfagimla geciregim son günüm cumartesi günü mutfagimi satin alan kisi gelip alicak, ikide bir mutfagim deyince komple mutfak sattim olarak algilanmasin cünki burada Almanya`da yasayan herkes bilir ki, kiralik bir eve tasindiginizda hic bir mutfak dolabi yoktur (gerci artik türkiyedede var bu uygulama) ankastresi dolaplarin icinde mevcuttur, o yüzden kiraci ev degistirirken mutfaginida götürür, ama benim Türkiyede ki evime uymayacagi icin burada elimden cikarmak durumunda kaldim, iste yillarca yemek pisirdigim mutfagim, özel bir bag olusmustu mutfagim ile aramda, kücüktü ama sevimliydi, seni cok özleyecegim mutfagim :(((


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Narish`den sizlerin e-mailinize gelsin... :)